maar

Vrijdag 13 maart 2020. Van de ene op de andere dag werd ons leven ingeperkt door regels, ons uitzicht begrensd door vier muren, ons perspectief beperkt tot ons eigen hier en nu. Voor even dachten we toen nog, enkele weken misschien. Tijdens die eerste lockdown was de verbondenheid groot. We applaudisseerden voor de zorg, het licht van de lente gaf ons moed. Dat we ook de feestdagen nog niet samen konden doorbrengen woog zwaar. De maatregelen stelden ons voor vervelende situaties en hartverscheurende keuzes.

en toch

Maar wat deed het deugd die verbondenheid weer te voelen op de laatste avond van het jaar. KLOKSLAG 20.20 uur hieven we met z’n allen het glas bij het luiden van de klokken. We klonken op de volgehouden inspanningen en omarmden het nieuwe jaar. Zo deelden we in deze donkere dagen toch een moment van verbondenheid en het vertrouwen dat het weer beter zou worden. En wat waren het warme momenten, daar veilig op onze eigen stoep, met onze buren op hun eigen drempel en met zovele anderen in gedachten.

klokslag 20.20

KLOKSLAG 20.20 deinde uit over heel Vlaanderen en Brussel. Overal stapten mensen op de stoep en klapten samen met klokken van torens en kerken. Van Hoogstraten tot Oostende. Van Tongeren tot Roeselare. Van de kleinste dorpen tot de grootste steden. Via de facebookpagina van verb(l)ind kon je het luiden van de klokken van de Leuvense universiteitsbibliotheek live volgen. En omdat we met zijn allen zo hard uitkeken naar dat symbolische nieuwe begin, verwelkomde beiaardier Luc Rombouts het nieuwe jaar alvast met wat Weense walsen. Vanuit de Mechelse Sint-Romboutskathedraal klonk Ode an die Freude, de zegeklok van het Brugse Belfort luidde, net als de klokken van de Gentse Sint-Baafskathedraal en de Brusselse Sint-Katelijnekerk. In Peer bespeelde de zeventienjarige Elien Van den Broeck de Reus der Kempen. En in Dendermonde deed Lorenz Meulebroeck de beiaard klinken en luidden alle klokken van elke kerk. Onze warme dank aan al wie klokslag 20.20 deelde, aan burgemeesters en gemeenten en aan alle klokkenluiders.